Стъпала и стълби

Стълбището в всяка къща има една от най-важните фукции . Благодарение на него  се създава връзка между етажите в дома. Стълбите или стъпала могат да са в различна форма ,може да имат различно разположение , а тяхната  визия оказва огромно влияние върху цялостната визия на интериора.Стълба може да се изработи от различни  материали , които да са в тон с обзавеждането и интериора на жилището .Всяка стълба води до уют и комфорт.Едни от най-често използваните материалиа за облицоване на стъпала са  ламиниранип , масивният и трислоения паркет. Съобразявайки се с бюджета стъпалата може да се облицоват както цялостно  , така  и частично . Може да са в прави геометрични форми ли извити . Може да бъдат изработени в класическата или модерна визия.

Има различни начини за изработка на отделните стъпала за да се изгради цялото стълбище стабилно и издръжливо на натоварване .Паркетен стил изработва стъпалата с своите професионални монтажни групи , които притежават богат опит и  задълбочено познаване на различните настилки. Изработката и монтажът на паркет върху стъпала е много сложна дейност. Има строго определена последователност за изграждането на стъпалото, както е важно основата да е стабилна и отделните стъпала да са оразмерени.  Ако стъпалта не са съобразени с тези

изисквания, трябва да се калиброват  .

Стълбище  може да е изцяло облечено с естествен или ламиниран паркет, или само стъплалата от паркет , а челото (плинта) да е от друг вид материал – камък , мазилка , латекс , гипс картон и др.

Ако изборът на настилка е ламиниран паркет, има богат избор от различни декори , дебелини и износоустойчивост.

Ако се използва масивен и трислоен паркет може да изберат различни  видове дървесина, а самият паркетът може да е омаслен ,  лакиран тониран .
Ако стълбището е затворено от двете или едната страна със стена ,то по нея трябва да се  монтират первази,като те могат да бъдат ПВЦ ,МДФ или Масивен .

Най-важен е избора на завършващи детайлни между  чело и стъпало . Ако е избран ламиниран паркет , трябва да се постави лайсна в подходящ или констрастен цвят . Ако е избран естветвен паркет , независимо дали е масивен или трислоен може да се постави декоративен дървен профил (швартна) или двата детайла да се засекът на 45 градуса  .