Алергиите са разпространени проблеми, засягащи милиони хора по целия свят. Хората, страдащи от алергии, се борят с различни симптоми, като сърбеж, наелектризиране, зачервявания, и често търсят начини да намалят влиянието на алергените в домашната среда. Подовите настилки играят важна роля в този контекст, и в следващата статия ще разгледаме как да се избегне замърсяването и алергените, свързани с подовите настилки.

Изберете материали с ниско съдържание на алергени

Изборът на подови настилки с ниско съдържание на алергени може да намали риска от алергични реакции. Твърдите подове като ламинат, винил и керамични плочки са предпочитани, тъй като не задържат прах и алергени, както правят меките настилки. Бъбреците и влакната в меките настилки като килими и килимчета могат да задържат прах и алергени, които могат да бъдат освободени при стъпване.

Подовите настилки и алергиите

Редовното почистване и поддръжка на подовете е от съществено значение за намаляване на алергените. Използването на прахосмукачка с HEPA филтър може да премахне праха и алергените от пода. Сухо и влажно пране с подходящи почистващи препарати може да почисти повърхността и да отстранява алергени.

Избягвайте Плесен и Влага

Влагата и плесените могат да бъдат източници на алергени в дома. Подовите настилки, които са устойчиви на влага и лесни за почистване след влажни инциденти, са предпочитани. Водоустойчиви ламинати и винилови настилки са примери на подове, които могат да се справят по-добре с влага.

Регулирайте Влажността в Дома

Регулирането на влажността в дома може да помогне за намаляване на алергените. Използвайте влагоувлажнители или дехидратори за контролиране на влажността в помещението. Поддържането на оптимални нива на влажност (между 30% и 50%) може да намали размножаването на праховите кърлежи и плесените.


Съобразяването с тези съвети и изборът на подови настилки, които са по-малко склонни към задържане на алергени, може да помогне на алергичните хора да създадат по-здравословна домашна среда. Намаляването на алергените и замърсяването в дома може да подобри качеството на живот и удобството на всички обитатели.

В нашите шоуруми може да намерите широка гама от декори и производители на подови настилки.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *