Монтаж паркет

Паркетът е прекрасен избор за подово покритие, който придава на интериора топлина и елегантност. Монтажът на паркет не само може да подобри визията на вашия дом, но и да увеличи стойността му. В тази статия ще разгледаме как се монтира паркет и различните методи за редене на паркетни дъски.

Монтаж на Паркет: Стъпки и Препоръки

  1. Подготовка на основата: Подготовката на подовата основа е от решаващо значение. Повърхността трябва да бъде равна, суха и без издигнати или неравни точки. Ако подовата основа не е подходяща, трябва да бъде подправена или изгладена.
  2. Избор на лепило или клик система: Паркетът може да бъде монтиран с лепило или на принцип клик система. Изборът зависи от вида настилка, която използвате и предпочитанията ви. Лепилният монтаж осигурява по-голяма стабилност и звукоизолация, докато клик системата позволяват по-лесен демонтаж, ако е необходимо.
  3. Подложка: Подложката се поставя между паркетните дъски и подовата основа. Тя подобрява звукоизолацията и помага за поправяне на неравности.

Разновидности на Редене на Паркетни Дъски

  1. Несиметричен или смесен ред: При този метод се използват паркетни дъски с различни дължини и ширина. Те се разполагат в случаен ред, създавайки естествен и уникален вид.
  2. Шеврон: Този стил на редене се характеризира с паралелни редове на паркетните дъски, които се поставят под ъгъл от 45 или 60 градуса спрямо стените. Този метод създава сложен и елегантен вид.
  3. Рибена кост: Паркетните дъски се поставят под ъгъл от 90 градуса спрямо стените, като създават зигзагообразен ефект.
  4. Класически паралелен ред: Паркетът се монтира паралелно със стените на помещението. Този метод е сравнително по-лесен за монтаж и създава традиционен и изчистен вид.


Подбирането на подходящия метод за редене зависи от вашите предпочитания и стил на интериора. С майсторски монтаж и правилна поддръжка, паркетът може да предостави красив и трайно подово покритие, което ще радва очите и затопли дома ви.

В нашите шоуруми магазини може да намерите широка гама от декори и производители естесвен и трислоен паркет.