• Кошницата е празна.

BulgarianEnglishGermanGreekRussian

3 съвета за безупречен вид и поддръжка на ламината

3 съвета за безупречен вид и поддръжка на ламината

Питате ли се как лесно и ефективно да се избавите от петната по пода. Имате домашни любимци или малки деца в дома, а това усложнява седмичното почистване. Избора на ламиниран паркет за всички помещения на дома е разумно решение и в помощ на всяка домакиня, но съществуват и известни характеристики, за които е добре да сте информирани. Ето и една част от тях:

1.            Бърза помощ за ламинирания паркет – следи от някои вещества могат трайно да увредят пода. Ето, защо потърсихме мнението и съветите на специалисти за отстраняване на специфични петна от ламинирания под. Така, например следа от свещ покапала на ламината се маха лесно като се натрият с парче лед. Когато восъкът се втвърди, внимателно с шпакла се остъргва парчето от свещта. Петна от боя се намазват с гъба напоена в спирт, лакочистител или ацетизал. Следи от обувки по ламината се почистват лесно с памучна кърпа или чорапи от хавлия, които се надяват на краката и се влачат по пода.

2.            Профилактика и поддръжка на ламината – специалистите по подови настилки съветват два пъти годишно на ламинирания паркет да се прави профилактика. Ако пода е покрит с естествен паркет от дърво, трябва да се внимава много с лака му. Използват се полиуретанови средства. Тези, в чието съдържание има восък, могат да направят пода сив или мътен. В случай, че по пода има множество и пръснати различни петна, те трябва да бъдат почистени едно след друго. Използва се микрофибърна кърпа и специален препарат за дърво, ламинат. Ако пода е от дървено покритие, не бива да се прекалява с влагата по него.

3.            Когато ламината е покрит с восък – почистването в парцал и вода не е препоръчително. Добре е да се знае, че восъчното покритие е капризно, а влагата изостря чувствителността му. Ето, защо специалистите съветват в грижа за подовата настилка с восъчна повърхност да се използва разтворител. Той се нанася по пода, оставя се да престои около 30 минути, след което се изтрива и подсушава със суха кърпа. По-грубата материя на кърпата за бързане, ще върне естествения блясък и чистота.