• Кошницата е празна.

BulgarianEnglishGermanGreekRussian

Ламинирани паркети за сухи и мокри помещения

Ламинирани паркети за сухи и мокри помещения

Едно от нещата, пред които се изправя всеки от нас в сезона на захлажданията е влагата. Те проблем, за който колкото и мерки и съвременни средства да се предприемат мухъла и конденза са почти неизбежни.

Когато към модерното жилище добавим ПВЦ профилите за прозорци, отопления с климатици и масивна метална врата на входа, влагата в жилището се увеличава в пъти. Тогава изниква въпросът какъв под да монтираме в дома, за да бъде максимално спряна влагата от пода. На фона на всички съвременни предложения на пазара се появяват ламинираните паркети. Този тип подова настилка е ергономична, многофункционална и лесна за поддръжка. Дори по отношение на поддръжката всичко става лесно и функционално. Ламината е устойчив на влага, а дори да попаднат капки вода в процепите на ламината положението не е фатално. Реално самият начин за захващане на всяка плоскост от ламинирания паркет представлява стабилна връзка, която максимално плътно приляга в улеите и това ограничава проникването на вода и влага в по-долните части.

Това в никакъв случай не бива да значи, че ламината харесва влагата, но сравнен с естествената дървена настилка е много по-надежден. Не се поддава на подуване и деформации. Съществуват и ламинати, които позволяват монтаж в мокри помещения и на места с висока влажност. Те са изработени от високо устойчиви материали срещу влага.

Без значение или на по-заден план остава и темата около класа на ламината, спрямо влагата. Повърхността на ламинирания под е лесна за почистване, дори в случай на разливане на течности. Почистването става със суха и мокра кърпа. На места, каквито са коридор и кухня, ламинат се избира с качествени уплътнители, срещу влага.

Ламинираната повърхност на паркета не обича и гореща вода. В случай на разливане на такава, трябва веднага да бъде отстранена. Така горещата вода може да нанесе сериозни вреди над повърхността на пода и затова изисква навременно почистване и дори изсушаване в пукнатините. Попаднала течност на местата, където ламината се свързва не е фатална, когато е еднократна. Срокът, за да изсъхне от само себе си е по-дълъг и налага поне време от една седмица. По отношение на останалото почистване на ламината, то става лесно с прахосмукачка или кърпа. Препарати, с които се почистват дървени паркети и дюшемета не се употребяват. Повечето от тях имат в съдържанието си пчелен восък, а той е вреден за повърхностния слой на ламинирания паркет.