• Кошницата е празна.

BulgarianEnglishGermanGreekRussian

Как да изберете цвят за дървени подове

Как да изберете цвят за дървени подове

Помислете за всяко помещение при избора на дървесен цвят.

Дървените подове могат да увеличат пазарната стойност на Вашия дом и често се откриват в списъка с желания на купувача. Ако сте насочили вниманието си към инсталиране на нови дървени подове в дома трябва да внимавате с избора на цвят дърво. Паркетът не стои сам. Такъв трябва да допълни вашите стени, мебели, шкафове, архитектура и цветова схема. Ако случайно изберете цвета на дървен под, без да се има предвид съществуващата в дома, най-вероятно ще бъдете разочаровани от крайния резултат. За целта предвидете някои важни стъпки:

Посетите местния магазин за паркети или проверете онлайн.

Изберете макетни подови проби, които може да занесете вкъщи с вас, за да направите сравнение с останалите елементи. Не е необходимо дървените шкафове да съвпадат на 100 % с вашия ламинат. Вместо това, изберете цветове, който допълват вашите шкафове. Например, ако вашите шкафове са в светъл дъб, може да изберете тъмен цвят за засилване ефекта на шкафовете. Топлите червени, кафяви и златни тонове дърво са склонни да направят една стая уютна, докато студените бели и сиви дървени подове могат да направят една стая по-просторна.

Изберете три дървени подови проби, за да занесете вкъщи и да наложите върху останалите водещи тоналности в интериора. Повече от три проби може да объркат окончателно вашия избор. Имайте предвид, че дъб и явор, обикновено са по-скъпи от орех, бразилски череша и орех. Наред с това, такива могат да бъдат оцветени в различни цветове, като червеникави нюанси, златни или шоколадово кафяви.

Погледнете вашите макетни плоскости и през деня, и през нощта под изкуствена светлина. Плъзнете пробите до цокли в стаята и отстъпете назад, за да се видите как изглеждат по стените и дограмата. Разположете пробите до съседни подове или мебели. Напуснете стаята за няколко минути и се върне, за да видите, каква ще е първоначалната реакция при влизане в залата. Това е един добър барометър за това как ще се почувствате ако целият ви под е покрит с определен цвят дърво.

Елиминирайте малко любимата си представа за дървен цвят и продължете да опитвате с останалите две дървени подови проби, докато не решите коя ще бъде новата ви любима подова настилка.