• Кошницата е празна.

BulgarianEnglishGermanGreekRussian

Какво означават класовете при ламинирания паркет

Какво означават класовете при ламинирания паркет

В покупката на ламинат, първото, което прави силно впечатление е разликата в цената. Тя се определя от класа на ламинираните плоскости. Всеки клас е предназначен за конкретни помещения и се избира в зависимост от това, на каква натовареност ще бъде подлаган. Невъзможно е ламината да е от най-висок, клас, да отговаря на всички критерии за рационалност, а в същото време да е най-евтиният.

Чуждестранните фирми, производители на ламинирани паркети създават висок клас, чиято функция е да издържа на възможно най-високо натоварване. Под натоварване се взема предвид посещаемост на помещенията и ежедневен поток от хора. Подобни ламинати от най-висок клас не са необходими за малки помещения и домове, където ежедневното натоварване е минимално. Това дава почти вечна гаранция за експлоатация и е идеално решение за места, където в близките  години не се плануват други подобрения в пода.

Според типа на ламината и класа се формира и неговата цена. Така например, ако за най-висок клас на ламинат вземем предвид номер по-ниският клас ламинат вземем номер 34, то от клас 31 ще се възползват собствениците на помещения с по-слабо натоварване. Такива са местата в домове – спални, хол и т.н.

За монтаж на ламиниран паркет в офиси, кабинети и други средната продължителност на експлоатация е 10 години.

Важно за срока на ползване на даден ламинат е качеството, фирмата производител и техническите му характеристики. Всяка от тях повлиява и над цената на ламинирания паркет.

Съвременният потребител днес се ориентира към средния клас на всичко. Така по горе споменатите критерии клас от 32 ще е идеално решение за повечето домове. Той има множество предимства по отношение цена, дългогодишна гаранция за експлоатация, а наред с това и улеснена форма за монтаж.

При покупката на ламинат е добре и да се знае, че един ламиниран паркет от средно статистически клас дава надеждност за ползване около 5-7 години за места с по-голямо натоварване и около 10-12 години за помещения, където дневно ще преминават малко хора и в определени часове на денонощието.

В магазини, хотели, ресторанти и заведения за хранене се избират по-качествени и по-високи класове ламинирани повърхности.