• Кошницата е празна.

BulgarianEnglishGermanGreekRussian

История на дървените подове и твърдата дървесина

История на дървените подове и твърдата дървесина

Установено е, че най-ранни дървени подове е имало още през Средновековието. Едва през 17-ти век, само богаташките къщи в Европа разполагали с дървени подови настилки. За повечето от не благороднически къщи паркетът и дюшемето се състояли от обикновена замазка. За обикновена подова настилка се смятали наредените дървени греди в система покрити с груби дъбови или брястови дъски.

Американските дървени подове се появили за първи път в Северна Америка. Това довеело до използване на дървени паркет по време на колониалната ера, в периода 1600 и до края на 1700 г. Тези подове са били използвани, за да добавят уют, топлина и устойчивост при атмосферни влияния.

В началото на тези периоди, подовете не са шлифован или завършени. Тъй като обикновено са били изработени от боров материал, изглаждането и полирането на пода се извършвало само от ежедневието ходене върху повърхността им. През викторианска епоха, през 1850-те години, дървени подове започват да се произвеждат в голям мащаб.

През 1920 година паркетната индустрия за дърво започва да се бори със силна конкуренция за подови настилки от други материали, различни от дървото. Линолеумът е патентован през 1860 г. и още тогава е признат за по-добър избор, поради своята лекота при инсталиране и по-малко нужда от поддръжка.

Твърдата настилка достига своя бум по време и след Втората световна война. Тогава дървото е добър избор, но разходите бързо станали проблем. Въпреки дървените подове все още се инсталирали, а много от притежаващите ги избирали килими, за да ги предпазят.

Това продължило докато едно ново поколение от купувачите на жилища се насочват към избора и подреждането с красива широколистна дървесина, заменяйки старите килими, започва и нов тласък в твърдата настилка. Поради липсата на специализирани професионалисти в бранша, производителите определят качеството за фабрично лакирани подови настилки спрямо техните фабрики.

Твърди дървени подове и популярността им днес

Въпреки, че качеството на първите предварително паркети и дюшемета били много ниски, те станали популярни поради лекотата на инсталиране и липсата на шлифоване и довършителни процеси.

Днес има много квалифицирани специалисти, а това дава възможност за по-голям избор на потребителите, които са на пазара за твърда настилка.