• Кошницата е празна.

BulgarianEnglishGermanGreekRussian

Подарете си екологичност и дълголетие със съвременен паркет

Подарете си екологичност и дълголетие със съвременен паркет

Ламинираният паркет имат сравнително кратък срок за използване съпоставен с твърда подова настилка. Смята се, че средно ламинатът се налага да бъде заменен след не повече от 20 години.

Двадесет години е времето, което обикновено отнема за семейство, за да се наслади на подовата настилка. Трябва да се има предвид, че ламинираният паркет, не може да се шлайфа или поправя, натрупани с годините драскотини, износване и разкъсване, повърхностни повреди в крайна сметка водят до разрушаване на пода.

Твърдите дървени подове, от друга страна, могат да продължи цял живот (40-80 години или повече), ако са добре поддържани. След като съществува е достатъчно износен пода може да се шлайфа и поправя. Повечето паркети могат да се шлайфат до 6-7 пъти. Като се има предвид, че средното време между шлайфане е 10 – 20 години, то е лесно да се види как реално дървените подове надживяват ламината.

И накрая, когато дойде време, масивната твърда дървесина да се изхвърля, то добре е да се знае и, че тя подлежи на рециклиране, без да вреди на околната среда. Същото не може да се каже за ламинат.

  • Екологичност

Твърди дървени подове са 100% органични и са произведени от единични парчета дърво. Проектиран от твърда дървесина и няколко слоя масивно дърво или шперплат, ламинатът е предимно органичен.

Ламинатните подове от друга страна, са резултат от свързване на различни композитни материали и меламинова смола при високи температури и налягане.

Повечето европейски и северноамерикански производители на твърда настилка се придържат към строги стандарти в индустрията за производство на паркет. Съобразно тях, най-новите изделия съдържат нулеви вредни емисии на летливи органични съединения и използване на лепила, които са свободни от формалдехид.

По време на производството на ламиниран паркет, големи обеми от лепило се използват, за да се свържат заедно с друг композитен материал. Съдържанието на тези лепила може да бъде поставено под въпрос и това не е необичайно за евтините токсични лепила, които съдържат формалдехид и други вредни материали. След като се инсталира, ламинатът може да продължи да отделя токсични вещества във въздуха, които засягат и застрашават здравето на жителите.

Макар че има висококачествени нетоксични ламинат на пазара, е важно внимателно да бъдат проучени и поне няколко производителя. Така ще се гарантира закупуване не само на визия, но и на качество и екологично чист продукт.

  • Заключение

Докато в началото може да звучи объркващо разликите между твърд паркет и ламиниран паркет са станали доста очевидни, когато се инспектира внимателно. Докато пазарът на подови настилки има изобилие от двата вида материали, в повечето случаи е по-мъдро и по-здравословно за околната среда да се спираме на избор от ламинат.