• Кошницата е празна.

BulgarianEnglishGermanGreekRussian

Вземане на решение за твърд или ламиниран паркет: Кое е по-добро?

Вземане на решение за твърд или ламиниран паркет: Кое е по-добро?

Много хора се двоумят каква подова настилка да поставят в дома, когато правят проект за ремонт. Когато се инвестира в нов етаж, много собственици са изправени пред избор между твърда дървесина и ламинат. Разликата между тези два вида може да е объркваща в началото, което се дължи на редица съображения, на които собствениците обръщат внимание.

Ето и един кратък наръчник, който сравнява твърда дървесина с ламинат, като набляга на предимства и недостатъци на всеки вид по отношение на външен вид, трайност, дълголетие, лесна поддръжка, ремонт и екологичност.

•             Основите насоки в избора на твърд или ламиниран паркет са трайност и издръжливост на влага, екологичност, бързина на монтаж и поддръжка.

Ламинатът е многослойна синтетична настилка. Това е продукт, който е проектиран да имитира външния вид на истинско дърво. Средният слой на ламиниран паркет се произвежда предимно от меламинова смола и влакнист материал. Най-горният слой е с текстурирани образи и това го прави да изглежда като истинско дърво.

Проектираната твърда настилка е вид дърво, което се състои от няколко дървени или шперплатни слоеве. Дъното и средните слоеве, са произведени от напречно скроено масивно дърво или дъски шперплат дъски. Най-горният слой се състои от твърд материал, нарязан дървен материал, ламели, често оцветени фабрично. Летвите твърда настилка и дъски са произведени от парчета дърво или недовършени дървени стърготини.

Инженерството около създаване на твърда настилка насочва вниманието около произведеното от истинско дърво. Такова запазва уникалната текстура и външния вид на естествено дърво. Ламинираният паркет е само имитация. Въпреки че някои видове високо качествен ламиниран паркет могат да изглеждат като истинско дърво, има много повече различия, отколкото това, което първоначално изглежда на пръв поглед.

•             Външен вид и естетика

От гледна точка на естетиката, разликата между твърд паркет и ламиниран паркет е напълно ясна. Истинското дърво се характеризира с огромно текстура и вариация на дърво. В ламинираният паркет, предварително са определени модели, които имитират външния вид на дървена текстура, щамповани върху повърхността на пода. Поради тази причина, идентичните форми и модели се повтарят средно на всеки 5 дъски.

•             Трайност

Дълготрайността на всяка повърхност до голяма степен зависи от интензивността на пешеходен трафик, както и спазване на препоръките на производителя по отношение на техническото обслужване и ремонта на пода.

Външният слой на повечето ламиниран паркет се произвежда от меламинови смоли и алуминиев оксид при висока температура и екстремно налягане.

Повечето ламинати за подови повърхности са силно устойчиви на влага щети, оцветяване и избледняване. Това обяснява и защо, много реномирани производители предлагат 10 до 25 годишни гаранции за финал.

Дълготрайността на автентичен твърда под варира в зависимост от практиките на финала, производител и поддръжка. Натуралното дърво е по-меко и може да се пробива по-лесно.